tiistai 18. marraskuuta 2014

Tavallista elämää - vai onko?

Viikko, siis tasan viikko, on mennyt siitä, kun pääsin pois sairaalasta pikku visiitiltäni. Ja olo oli kyllä itse asiassa erittäinkin hyvä. Aamuheräämiset sujuivat, päivät ovat menneet töitä tehdessä ja uuden talon remonttia suunnitellessa. Tai no, suunnittelut olisivat jo hieman myöhässä kun remonttia tehdään täyttä häkää. Mutta sitä kaikkea valvomista ja asioiden tarkistelua. Sain myös vihdoin valmiiksi sen työn alla olleen remonttikämpän. Elämä alkaa tuntua – hassun normaalilta.

Remonttiyksiön keittiönurkkaus - valmista!
Jopa niin normaalilta, että se on outoa. Ensinnäkin, palaisin taas tähän kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kummastuttaa edelleen, että oikeastaan kaikki kilpparioireet ovat hävinneet. Eikä vain oikeastaan, vaan ihan oikeasti. Kuten sanoin jo, aamulla herään vaivatta. Ja jos en niin vaivatta, niin se on selkeäsit ollut seurausta valvomisesta. Aamuväsymyskin tuntuu siis normaalilta itse aiheutetulta eikä sellaiselta pökkeröiseltä sumulta kuin ennen. Muistan asioita paremin kuin vielä jonkin aikaa sitten. Ainakin omasta mielestäni. Vaikka ei se muistaminen ihan aukotonta ole…Ne nivelkivut ja epämääräiset säryt, mitä on ollut, ovat kyllä aivan suoraa seurausta sytostaattihoidoista. Joten, tällä hetkellä tuomitsen itse kilpirauhasen vaajatoiminnan korjatuksi ja lääkeannostuksen löytyneen ja osuneen kohdalleen. Palataan tähän asiaan, mikäli tarvetta ilmenee. Oletan, että lopullinen totuus paljastuu siinä vaiheessa kun yritän aloittaa taas sen kunnollisen urheilun.

Tämä on nyt sitä elämää kuin kuvittelinkin eläväni syöpähoitojen välillä. Ja aikana. Pientä epämääräistä kolotusta (käytän nyt tuota, ehkä hieman epäsopivaa termiä, kun en muutakaan keksi) ja satunnaisia väsymyskohtauksia. Näitä sitten rytmittävät muutamat lääkärissä / laboratorioissa käynnit ja mahdolliset lääkkeiden ottamiset. Nyt sairaalareissun jäljiltä oli  otettavana niitä antibiootteja, mutta nekin kuurit on jo syöty loppuun. Ja kun oli vain viikko väliä seuraavaan hoitoon, niin oli taas se laboratoriokäynti ja sitä seuraavana päivänä lääkärin vastaanotto. Eipä siinäkään mitään ihmeellistä olut. Neutrofiili-arvo oli noussut yli kahden ja sillä ollaan jo hyvin viitearvoissa. Ja samoin leukosyyttiarvojen kanssa. Eikun kohden seuraavaa hoitoa.

Mikä sitten ei ole kuten ennen? Lukuunottamatta, että kilpparivaivat tuntuvat jääneen jonnekin historiaan. No, se urheiluhan tässä nyt ensimmäisenä tulee mieleen. Olen tässä viime vikon aikana päässyt taas koirankin kanssa kävelyille. Ja tarkoitan pitkiä kävelyitä. Yksi jopa 10 km ja eilen noin 8,5 km. Kyllähän siinä alkaa mielessä välkkyä myös se juokseminen. Olen ajatellut kokeilla tällä jaksolla kevyttä lenkkeilyä. Oletuksena tietysti, että olo ei ole aivan yhtä kauhea kuin viimeksi ja jää tuollaiset ylimääräiset sairaalavisiitit tekemättä. Ja toki, olen myös kaukaa viisas. En aio kokeilla urheilua juuri sillä hetkellä kun ne valkosolut ovat alhaisimmillaan. Mutta tässä hyvän olon aikana (=kortisonikuuri päällä) ja sillä kolmannella viikolla ennen seuraavaa hoitoa. Liikunta on se, mitä kyllä tällä hetkellä kaipaan. Ehkä se on myös sitä, että nyt on tullut oltua paljon vähemmän ulkona kuin ennen. Joo, tätä ulkoilua on lisättävä tavalla tai toisella. Erityisesti asia painoi mieltä, kun kaivoin talvikenkiä ja sillä päällimäisenä olivat viime jouluna lahjaksi saadut IceBugit; täydelliset talvilenkkarit!




En myöskään ole mitenkään ystävällisissä väleissä peruukkini kanssa. Periaatteessa se koko varmaan on ihan sopiva, mutta kyllä se vaan tuntuu oudolta. Huomaan, että enemmän kuin mielelläni tartun niihin hankkimiini pipoihin kuin peruukkiin. Jopa tänään, kun olimme katsomassa Miehen kanssa Valteen ja Heiskasen ShowWhat Jouluntähdet showta. Ja minulla alkaa myös vähitellen kasvaa ajatus, että en todellakaan välitä muista enkä kohta käytä mitään. Sisällä se hattukin voi olla hieman lämmin. Kuinka normaalia siis on se, että haluaa kulkea ilman hiuksia tai muuta suojaa? Ihmettelenpä vaan.

Erilaista on myös yleisesti ottaen elämän rytmi. Siitäkin huolimatta, että mainostin viettäväni luonnottoman normaalia elämää. Kyllä se kuitenkin on hieman erilaista kokonaisuutena tarkasteluna. Ei tämä yksi viikko tee siitä niin normaalia. Elämää siis rytmittävät hoidot ja hoidon vaikutukset sen kolmen viikon aikana. Kuten tuokin, miten voi suunnitella urheilua. Samoin lääkkeiden ottamiset. Pitää muistaa aloittaa ennen hoitoa ja siitä ne määrätyt päivät. Muista ottaa myös se Somac ehkäisemään vatsavaivoja. Ja ai niin, muista ottaa se Somac edellisenä iltana ettei sotke kilpparilääkitystä. Ja sitä varten muista olla illalla se neljä tuntia syömättä, jotta saat otettua tyhjään mahaan.

Hoitojen välillä, siinä puolivälissä voisi myös ehkä vältellä nuhaisia / kipeitä henkilöitä, vaikka muuten ei millään lailla tarvitse miettiä. Kun silloin on niitä valkosoluja niin vähän. Ja viime kerta kyllä osoitti, mitä siitä voi seurata. Joten nyt sitten koko lähipiiri Meilahteen ottamaan potilaille ja heidän lähipiirilleen tarkoitetu ilmainen flunssapiikki. Myös minä itse. Mutta sitä suositeltiin erityisesti syöpäpotilaan lähipiirille, koska hoidot tekevät sen, että syöpäpotilas ei saa rokotteesta koko immuniteettisuojaa eli vaikutus on heikompi. Mikäli edes tulee vaikutusta. Joten kun lähipiiri, joka saa koko hyödyn, on rokotettu, niin joukkoimmuniteetti suojaa syöpäpotilasta. Meiltä siis hieman lyhyemmällä Meilahti-visiitillä kävivät koko perhe sekä LapsiNro1:n Tyttöystävä. Vaikka sitä yrittää elää perheen suhteen ihan tavallisesti, niin kyllähän tällä siis joitain vaikutuksia on kaikkiin.

Enkä nyt sanoisi ihan normaaliksi elämäksi sitä, että visiitit ja oleminen sairaalassa alkavat tuntua ihan tavallisilta, jopa jossain määrin kotoisilta. Siltä, että ne ovat oikeasti osa elämää. Infektiohoito sairaalassa sai aikaan sen, että nyt sitten pääsi kokonaan sisälle syöpäpotilaan maailmaan. Ympärillä oli vain syöpäpotilaita ja hoitajien ja lääkäreiden kanssa keskusteliin vain syövästä, veriarvoista, hoidosta ja oireista. Neljässä päivässä se alkoi tuntu normaalilta ympäristöltä ja elämältä. Melkein kyllä laitostuin. Sairaalassa oli yllättävän helppo olla. Olihan se ulospääseminenkin kiva. Mutta silti jäi se tunne, että nyt kuulun tähän porukkaan ja tämä on minun viiteryhmäni. Ennen se fiilis tuli kavereista, harrastuksista, Tukholman maratonilla…. Ei ne vanhat viiteryhmät tietenkään mihinkään ole hävinneet, paitsi Tukholma, mutta nyt minulla on uusi ryhmä, mihin kuulun. Ja outoa on se, että se on suurimmaksi osaksi muille vieras. Ja sitä ei voi samalla tavalla selittää kuin tuota Tukholman maratonia tai muuta kaveriporukkaa. Ehkä siksi, että nuo muut normaaliin elämään kuuluvat viiteryhmät kaikki tiedostavat ja ymmärtävät, koska jokaisella on jokin oma vastaavansa. Mutta sairastumisen vuoksi kuuluminen johonkin porukkaan on vain hieman erilaista.


Tämä oli elämäjakso kahden ensimmäisen hoidon välillä. Saa nähdä,mitä seuraava jakso tuo tullessaan. Vai tuoko mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti