sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Harjoitus tekee mestarin

Harjoittelu tekee mestarin. Kaikessa. Myös itse harjoittelussa.

Nyt sitten harjoittelen harjoittelemista. Kuntoilun aloittamisesta on tullut pakkomielle. Pitäisi varmaankin puhua säännöllisen kuntoilun ylläpitämisestä, sillä kyllähän jo näilläkin harjoitukserroilla voi todeta kuntoilun alkaneen. Se vain on sellaista säännöllisen epäsäännöllistä. Pakkomielteen tunnusmerkkinä voitanee pitää sitä, että se, siis kuntoilun pohtiminen, pyörii päässä koko ajan ja häiritsee jossain määrin muihinkin asioihin keskittymistä. Kaikenlaisen suunnittelun saa keskeytymään sillä, että miettii, mihin väliin saisi jonkin lenkin tai pienen kuntoilun. Ja kait jotain merkitsee sekin, että juoksin taas yhden maratonin unissani. Se meni kyllä hyvin, alitin neljän tunnin rajan. Näillä nätöillä pitäisi ehkä siirtyä kkonaan reaalimaailmasta sinne haavemaailmaan.

Olen nyt sitten käynyt muutaman kerran hölköttelemässä. Viimeisin kerta pari päivää sitten ja nyt meni jo se reilu neljä kilometria melko hyvin. Ja kun meni niin hyvin, niin hölköttelin kevyesti vielä jonkin matkaa päälle. Jottei jää mitään harhaluuloja, niin minun hölköttelyni on todellakin hyvin hidasta ja rauhallista hölkkää ja koko lenkin aikana pysähdytään lukuisia kertoja, kun koira merkkaa heinänkorsia. Lisäksi sain tuossa yhdessä välissä tehtyä useamman aamujumpan. Ja tässäkin on pieni tarkennuksen paikka. Aamujumppa ei ole mikään kova ja tiukka urheilusuoritus. Vaan enemmänkin sellainen lempeä ja herättelevä. Voisin myös yrittää pitää sen sellaisena.

Aiempi aamujumppani koostui kymmenestä eri liikkeesstä. Jokaista suoritettiin yhden minuutin ajan. Kymmenen minuuttia ja koko kroppa oli käyty melko kattavasti läpi. Pidän edelleen tuota jumppaa todella hyvänä, mutta se on kyllä toistaiseksi hieman liian rankka minulle. Ainakin aamulla suoritettavaksi. Joten otin nyt käyttöön Petri Kokon aikoinaan Talouselämässä esitelemän ja Jarmo Ahosen tekemän pilates-jumpan. Ohjeet siihen löytyvät edelleen kun googlaa “ponnistus pilates”. Olen tehnyt pilatesta aika paljon ja pakko myöntää, että se kyllä toimii. Tarkoitus on tietysti tehdä säännöllisesti, mutta jo pienikin tekeminen tuntuu hyvältä Todella hyvältä.  Ja tuo yllämainittu aamujumppa on varsin lyhyt ja helppo omaksua ja oppia. Okei, en siis todellakaan ole tehnyt joka aamu. Ja minusta jotenkin tuntuu, että siihen joka-aamuiseen suoritukseen on vielä melkoisesti matkaa. Mutta sitähän tässä nyt harjoitellaan. Että saisi jotain säännöllistä.



Sen verran olen antanut armoa itselleni, että kaikenlainen rasittava liikkuminen, ei siis nimenomaisesti urheilu- tai kuntoiluliikunta, luetaan minun kohdallani kuntoiluksi. Eli kun tuossa toukokuun lopulla tuli hieman hoppu saada talo lopulliseen kuosiin LapsenNro1 ylioppilasjuhliin, niin se viikko meni kyllä kuntoilusta. Oli sekä siivousta, että pihan siistimistä. Se tarkoitti siis ihan oikeata huhkimista lapion ja multakuormien kanssa. Joten en koe sen osalta minkäänlaista huonoa omaatuntoa, että en käynyt hölköttelemässä enkä tehnyt yhtään aamujumppaa.

Fyysinen rasitus vaatii myös veronsa. Edelleen kroppa vaatii lepoa kaikenlaisen liikkumisen jälkeen. Se toukokuun loppu oli sen verran tiivistahtinen, että pari päivää meni kevyesti nukkuessa. Ja silti väsyttää koko ajan. Mutta silti tämä väsymys on kyllä täysin erilasta kuin se “kilppariväsymys” eli se, minkä kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa. Se väsymys on sellaista usvaista ja todella uuvuttavaa. Tämä on nyt luonnollista, suoraan rasituksesta tulevaa. Ja mikä parasta, tähän lepo auttaa. Se taitaa olla kuitenkin se suurin ero.

Voisi kuvitella, että mikäs kiire sitä tässä on. Kuntoilee ja liikkuu sen, minkä jaksaa ja lepää sitten aina välillä. Minun ongelmani on se, että en malta sitä liikkumista tehdä riittävän maltillisesti, vaan tulee tehtyä hieman enemmän kuin mikä olisi hyväksi- Tästä seuraa se, että sitä lepoa tarvitaan paljon enemmän. Olisi oikeaoppisempaa liikkua oikealla tasolla ja lisätä rasitusta sen mukaan, kun kunto nousee. Tällöin vaadittu lepojakso ei olisi niin pitkä. Mistä saadaan suorana seurauksena mahdollisuus siihen säännölliseen liikkumiseen. Nyt tuppaa menemmän aina niiden lepojen kanssa ja seuraavassa liikunnassa vähän miten sattuu. Joten tässä kyllä täytyy edelleen harjoitella sitä harjoittelemista.

Muuta sanottavaa ei oikein ole näistä hoidoista toipumisessa. Tosin, kyllä minusta tuossa kunnon kohottamisessa on tekemistä ihan tarpeeksi. Tämä olisi varmaan hyvä väli muistuttaa itseään siitä, että lääkärit totesivat lopullisen toipumisen kestävän noin vuoden. Mitä rasittuneempi olen, siis huhkinut fyysisesti hieman likaa, sitä enemmän on niitä pahoinvointi ja kuumotuskohtauksia. On päiviä, jolloin olen jo luullut niiden hieman laanutneet. Mutta olenkin ollut väärässä. Ja taas seuraavana päivänä otetaan ihan kunnolla oireita. Se lääkityksen kokeilu on minulta kyllä jäänyt. Ihan siksi, että siitä tuli sen verran tokkurainen olo, että ei tuntunut hyvältä. Tässä voin nyt itsekseni pohtia, jaksanko näitä aaltoja vai aloitanko lääkkeen kokeilun uudestaan.


Hiukset kuulemma kasvavat. Kuulemma sen vuoksi, että näin minulle ihmiset ovat todenneet. Itse on kyllä sitä kasvua juurikaan huomaa. Mutta ehkä kun muut näkevät harvemmin, niin huomaavat paremmin. Niitä luvattuja kiharoita ei kyllä vieläkään näy.

5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei. Mistä tuon ponnistus pilates pdf tai videon löytää kun näyttää ettei sitä ole missään..

    VastaaPoista
  3. Ääh... tarkistin myös, ei löydy enää. Kun tätä tekstiä kirjoittelin, niin ohjeet vielä löytyivät netistä. Toki minulla ne on. En ole ihan varma, mikä on politiikka toisten julkaisujen jakamisessa, vaikkakin ne on alunperin laitettu ihan julkiseen jakoon netissä. Mutta jos haluat, niin voisin laittaa kopiota tulemaan.

    VastaaPoista
  4. Laita vaan tulemaan jos sulta se vaan vielä löytyy:) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin. Niinhän siinä käy, että kun jotain pitäisi tehdä heti, niin kone hajoaa. Ja sitten onkin aika avuton olo, kun ei ole konetta käytössä kunnolla. Minulla on nyt ohje kuvana, mutta en saa liitettyä sitä tähän. Onko mahdollista, että laitat minulle (jaanathe@gmail.com) sähköpostiosoitteen, mihin voin tuon ohjeen lähettää.

      Poista