maanantai 10. marraskuuta 2014

Ihan vaan pikku visiitti

Sytostaattihoidon huonona puolena luonnollisesti on se valkosolujen ja siten puolustuskyvyn lasku. Jos oikein huonosti menee, laskee niin paljon, että ennen seuraavaa hoitoa tai oikeammin sen yhteydessä annetaan valkosolujen kasvua edistävä rokote. Ja minun kohdallanihan sen piti olla sitten ehkä sen ajan murhe. Koska olen edelleen, kaikesta huonosta olosta huolimatta, ollut sillä fiiliksellä, että selviäisin suhteellisen vähällä. Väärin. Taas.

Ohje on, että pientä kuumetta voi olla. Ei haittaa. Jos on useamman päivän peräkkäin, pitää mennä Meilahteen päivystykseen. Samoin, jos kuume nousee 38:aan. Viime torstaina minulle tuli kuumetta. Vähän yli 37 eli ei mitään erityistä. Väsyneenä menin nukkumaan ja heräsin seuraavana aamuna vähän tokkuraisena, mutta kuumeettomana. Perjantai päivä oli aika hyvä työpäivä, liikkeellä aamusta iltaan ja sain aika paljon aikaiseksikin. Iltaa kohden olo taas hieman huononi ja kuume alkoikin nousta uudestaan. Nousi ja nousi, kunnes oltiin siellä 38 asteessa. Toiset menee nukkumaan, toiset lähtee Meilahteen.

Pientä odottelua ei todellakaan kauaa. Hoitaja tuli hakemaan, ilmoitti, että olisi vuode odottamassa ellen välttämättä halua odottaa aulassa. En halunnut. Mies kotiin ja minä sänkyyn. Tippa käteen. Verikokeet viljelyä varten. Purkki virtsanäytteen ottoon. Noloa, mutta totta; menin ottamaan virtsanäytettä ilman silmälaseja ja sitten näin hämärästi purkin kannessa joitain ohjeita, joista erotin selkeästi vain punaisen ristin. Takaisin kysymään hoitajalta, mitä niissä ohjeissa on… Hoitaja avasi tyynesti purkin kannen ja totesi “Ole hyvä”.  Loput osasin hoitaa ilman silmälasejakin. Jossain vaiheessa yötä hoitaja vei keuhkokuvaan.

Muutaman tunnin kuluttua viljely valmistui ja hoitaja tuli ilmoittamaan, että nyt lähtee sitten kahdella antibiootilla suoraan suoneen ja minut siirretään Syöpäklinikalle osastolle 7. Viljelyn perusteella minulla ei, ainakaan siinä vaiheessa, näyttänyt olevan mitään erityistä bakteeria veressä ja tulehdusarvokin oli erittäin maltillinen. Niissä ei siis mitään erityistä. Mutta mutta, valkosolut ei ollut erityisen hyvässä jamassa. Niitä ei siis ollut. Leukosyytit olivat ihan hyvällä tasolla, mutta neutrofiilimäärä (yksi valkosolu ja tärkein puolustuksessa) ei ollut edes laskettavissa. “B-Neut ei onnistu. Neutrofiilitaso erittäin matala “. Viiden aikaan aamulla pääsin lopulta Syöpäklinikalle. Ja täällä nyt sitten ollaan epämääräisen ajan.



Kuumeilu on jatkunut epätasaisena, ensin laskien ja sitten taas nousten sinne 38 asti. Olo ei ole järin hyvä. Enemmän kuin fyysinen puoli, nyt myös hieman rassaa tuo henkinen. Ei ole mukava olo, kun koko ajan on epämääräinen fiilis siitä, onko jokin kunnon bakteereitulehdus tulossa ja se kasvamassa veressä vai onko tämä nyt vain jokin pieni infektio. Fiilistä ei erityisesti nosta hieman iäkkäämpi huonetoveri, joka luettelee laajsta tuttavapiiristään kaikki syöpään sairastuneet ja myös sen, kuka on vielä elossa ja kuka ei…

Hoitona on nyt kahta eri laajakirjoista antibiottia. Siksi, kun ei ole mitään tiettyä bakteeria, mitä vastaan taisteltaisiin. Monessa tapauksessa mitään selkeää bakteerisyytä ei edes löydetä. Kun valkosolut ovat alhaalla, niin ne kropassa täysin normaalisti olevat monet bakteerit vain pääsevät jyllämään eli infektio on ikäänkuin sisältä omasta kropasta lähtöisin. Eli samaan syssyyn minulla veressäoleva huuliherpes aktivoitui. Ilmankin olisin voinut olla. Siihenkin siis sisäinen lääkitys viisi kertaa päivässä. Kun kuume taas nousi sinne 38 otettiin uusi veriviljely. Sillä pyritään selvittämään ettei siellä verenkierrossa ole mitään kasvustoa tulossa. Jos se löydettäisiin, selviäisi myös bakteeri ja silloin siirryttäisiin täsmä-antibioottiin. Riskinä näissä on aina se, että veressä onkin jokin täysin hallitsemattomasti ja nopeasti leviävä bakteeri ja seurauksena verenmyrkytys ja pahimmassa tapauksessa hengenlähtö. Eli sitä varten on syytä olla valmiina sairaalassa ja tarkkailussa. Ollaanpa sitten ajoissa liikkeellä. Toistaiseksi minulla ei ole mitään erityistä löydöstä tehty. Ja kuumekin on laskenut. Mutta ne neutrofiilit pitää saada nousemaan. Sitä ennen ei ole asiaa kotiin. Mutta eihän nyt mihinkään suunnitelmaan kuulunut hoitojen välillä viettää epämääräinen aika sairaalassa. Ja ei ainakaan silloin kun Lapsi No1 täyttää 18 ja piti nauttia kunnon synttäriaamiaista. Kotona. Nyt nautin ihan omasta pystybaarista.



Hieman pohdittiin hoitajan kanssa, mistä tämä  minun infektioni voisi olla lähtöisin. Minulla oli pieni silmätulehduksen tapainen viime viikonloppuna. Juu, ei, se ei johda tähän. Ja oikein mitään muuta en keksinyt. Mutta kuin yleinen “flunssaa on liikkeellä”. No, voi olla siitäkin. Sitten tuli ihan ohimennen puheeksi työni. Tämä remonttien tekeminen. Siihen hoitaja vain sanoi, että siitä vaan edelleenkin oman kunnon mukaan, mutta kannattaa olla varovainen, ettei tule mitään haavaa, josta voisi tulla bakteereja. Olisi varmaan pitänyt tajuta, mutta en vain ollut. Näytinpä sitten hoitajalle sormeni. Viime torstaina siihen tuli tikku ja sain kaivaa sitä ulos ihan tosissani. Sormi on vieläkin hieman arka ja ihan lievästi punainen ja turvoksissa. Osui ja upposi. Ja tästä tämä koko show voi hyvinkin olla lähtöisin.

Tällä hetkellä olo on melko mainio. EI kuumetta ja neutrofiilit matkalla ylöspäin. Ei todellakaan riittävästi kotiinpäsyä ajatellen, mutta suunta on oikea.  Joten näillä nyt mennään. Eilen sain koneen sairaalaan ja aion nämä päivät käyttää tekemällä töitä ja viime kesän lomareissusta vihdoinkin sen valokuvakirjan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti