lauantai 27. syyskuuta 2014

Kiva päivä!

En olisi uskonut! 





Miten voi olla hyvällä tuulella ja kiva päivä, jos sen on viettänyt jutellen lääkärien ja hoitajien kanssa syövästä. Omasta syövästä. Näin nyt vain kuitenkin oli.

Kun on rintasyövän hoitputkeen päässyt eli siis joutunut, niin asiat kyllä etenevät vauhdilla. Terveydenhuoltoa kritisoidaan paljon ja lähinnä sitä, että hoitajilla ei ole aikaa ihmiselle. No, tällä osastolla oli. Tapasin aamupäivän aikan kolme eri ihmistä ja jokainen aloitti keskustelun kysymällä “Mitä sinulle nyt kuuluu? Mitä ajattelet?”.

Tuo rintasyövän hoitputki alkaa tapaamisella lääkärin kanssa. Käydään läpi löydöstä ja tulevaa leikkausta. Lääkäri tutki vielä kerran. Minulle tehdään rintaa säästävä leikkaus “kun sulla tota tavaraa on”, joten jatko on ainakin osittain selvä. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun iloitsen D-kupeistani. Jos on säästävä leikkaus, aina tulee kaupan päälle sädehoito. Itse löydöksestä riippuu sitten kaikki muu. Lisäksi käytiin läpi aika tarkasti rintasyövän etenemistä. Lohdullista kuulla, että sen lisäksi että on hidas leviämään, niin leviää käytännöllisesti katsoen ainoastaan imusolmukkeiden kautta. Ja heti leikkauksessa tutkitaan ns. vartijaimusolmuke. Jos se on puhdas, se lähtee siis leikkauksen aikana patologille, niin imusomukkeita ei poisteta. Lääkäri oli todella postiivinen ja vakuuttava.

Siirryin hvyillä mielin seuraavaan tapaamiseen; syöpähoitajan kanssa. Vähän samat tarinat. Lääkärin kanssa oli enemmän tekniikkaa, hoitajan kanssa sitten enemmän käydään läpi vertaisryhmiä ja muuta pehmeämpää puolta. Lopuksi vielä keskustelut anestesiahoitajan kanssa.

Olen vaikuttunut. Ja todella hyvällä ja kevyellä mielellä. Menen kotiin, täyttelen kaiken mailman lappuja ja odotan leikkausta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti