torstai 1. tammikuuta 2015

Hoito 4 / 6

Nyt sitten on takana kaksi kolmasosaa. Ja ensimmäinen reaktio on helpotus.

Minun kohdallani oli varauduttu siihen voimakkaaseen pahoinvointiin. Tai voimakkaaseen on ehkä väärä ilmaisu. Pitäisi puhua varmasta pahoinvoinnista. Otin siis ohjeiden mukaisesti ehkäisevän pahointivointilääkkeen tuntia ennen hoitoa Hoidon aikana tuli suoraan suoneen sitten kortisonia. Pahoinvoinnista ja minun todennäköisyydestä kärsiä siitäkin hoidon sivuoireesta oli puhuttu niin paljon, että oletin luonnnollisesti olevani huonovointinen heti hoidosta lähtien. Näin sieluni silmillä itseni oksentelemassa tippa kädessä kiinni pitkin hoitohuoneen lattiaa. En sitten oksentanut. Tai voinut ollenkaan huonosti.

Pahoinvointilääkkeet ja kortisoni

Sen sijaan hoito meni, niin kaikki muutkin aiemmat hoidot. Kortisoni myös ilmeisesti hieman virkisti, sillä suunnistinkin hoidon jälkeen kodin sijasta keskustaan hoitamaan asioita. Ja myönnetäään, kiertämässä vähän ale-myyntejä. Kotiin samalla kyydillä, kun Mies lähti töistä. Tarkoitus oli mennä myöhemmin illalla ruokakauppaan ja hoitaa ostokset uudenvuoden yli. Olo oli siis niin lähellä normaalia kuin mihin se oli palautunut edellisestä hoidosta.

Hoidon aikan tuli esille pari asiaa. Ensinnäkin, tämä lääkeyhdistelmä (CEF=syklofosfamidi, ebirubisiini, fluorourasili) aiheuttaa useille kovan väsymyksen heti hoitopäivänä ja parina hoidon jälkeisenä päivänä. Jos sitä huonovointisuutta tulee, varsinainen oksentelu on kuulemma melko harvinaista, voi se kestää parista päivästä viikkoon. Valkosolut laskevat, mutta hitaammin ja rauhallisemmin kuin tokedakseli -hoidon aikana. Mielenkiinnolla odotan, että tarkoittaako se minulle taas Meilahti-keikkaa.  Lisäksi jo hoitojen aikana monilla tuntuu nenässä. En olisi siihen kiinnittänyt huomioita ellei hoitaja olisi kysynyt. Ja kyllä, minulla tuntuu erityisesti sisäänhengitettäessä. Nenän sisäpuoli on hieman herkkä. Hoitaja kysyi myös täysin ohimennen, tuntuvatko jalat väsyneiltä. Juu, kyllä kiitos kysymästä. Sitähän olen tässä valitellut, kun pienellä kävelylekillä saa jalkoihin tunteen 20 kilometrin lenkistä. Samoin kaikki kireys. Selvisi siis sekin. Se kolmen ensimmäisen hoitokerran lääke, tokedakseli, aiheuttaa kuulemma lihasten väsymisen. “Lihakset eivät hapetu” eli olin siis tuntemuksen kanssa oikeassa. Pienikin rasitus vastaa sitä pitkää lenkkiä. Ja olihan se viimeinen varmistus sille, että en yritä urheilla. Hoitaja lohdutti, että kyse ei siis ole pelkästään siitä poikkeuksellisen runsaasta sohvalla makaamisesta, vaan ihan on hoidon sivuoire. Kysyin myös jalkojen puutumisesta. Helppo arvaus: tokedakseli. Puutumisen pitäisi siis poistua jossain vaiheessa. Sitä odotellessa.


Potilasohjeet cef-hoidossa

Mutta sitten taas mentiin. Vajaa kaksi tuntia kotona ja nukuin täysin tokkurassa sohvalla. Kaikki aloittamani kotityöt olivat kesken ja tavarat levällään. En mennyt kauppaan. Mies hoiti sen puolen yksin. Olo oli aika hassu eikä mitenkään voitokas. Ei mikään superhuono, mutta todella väsynyt ja hutera. Ei olisi minusta ollut kaupassakävijäksi.


En ole erityisen toiveikas, että saisin hirveästi sitä työlistaani tehtyä muutaman seuraavan päivän aikana. Taidan keskittyä sohvalla makaamiseen ja syömiseen pienen pieniä annoksia parin tunnin välein. Se kuulemma ehkäisee mahdollista pahoinvointia. Sen verran olen yllättynyt tästä ei-pahoinvoinnista, että alan jo puhua mahdollisesta pahoinvoinnista. Sen sijaan, että käsittelisin sitä varmana ja annettuna asiana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti