sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Viina on viisasten juoma - ja muita ajatuksia

Joulua on juhlittu. Olen koko ajan toiveikkaana odoellut, että olo paranisi kun aikaa edellisestä hoidosta kuluu. Tosiasiassa olo on aavistuksen verran mennyt huonompaan joka hoitokerran jälkeen eli ei varmaan kannata hukata voimiaan täydellisen olotilan odotteluun. Luulen, että olo on nyt niin hyvä kuin mihin se lopulta tällä kertaa enää palautuu.



Ja millainen olo nyt sitten on? Ei se mikään superhuono ole. Se on sanottava heti alkuun. Mutta väsymys on aika kova. Joulupäivän aamuna kevyt aamusauna ja suihku väsyttivät. Piti levätä heti sen jälkeen. Samoin pieni kotihommailu keittiössä johti makaamiseen sohvalla. En ihan osaa eritellä onko olo vain yleisesti epämääräinen vai onko kaikki välillistä seurausta väsymyksestä. Samapa tuo, lopputulos on kuitenkin sama.  Väsymystä luonnollisesti aiheuttaa alhainen hemoglobiini, mikä taasen on suoraa seurausta hoidoista.

Mitään erityisiä kipuja ei enää ole, ne ovat tasoittuneet. Mutta jalat. Tarkemmin sanottuna; jalkapohjat!  Nyt on oikean jalan kolme keskimmäistä varvasta koko ajan lievästi puutuneena. Lisäksi satunnaisesti, eli hyvin usein, myös toisen jalan varpaat sekä kantapäät. Varsin epämiellyttävä tunne. Aika kuluu kun koko ajan hieroskelee jalkojaan. Aamulla liikkeelle lähtö muistuttaa todellakin vanhan mummon köpöttelyä ennen kuin jalkapohjat toimivat kunnolla. Sormenpäiden nahka paranee ja palautuu hitaasti. Iho vain on niin kuiva, että havoja tahtoo syntyä vähän liiankin helposti.

Kropan lämpötilan säätely on kyllä hieman hukassa. Pääasiallisesti palelen. Ja sitten yhtäkkiä saan hirveän kuumotus-kohtauksen. Kestää noin vartin. Ja taas palellaan. Ei lisää intoa odottaa sitä hormonihoitoa. Se kun kuulemma tuo mukanaan vaihdevuosioireita. Ja niitä kuuluisia hikoilukohtauksia.

Muuten kaipaan edelleen aika pljonkin sitä tavallista olemista, tekemistä, syömistä ja juomista. Syömisestä ja hyvästä ruuasta on ilo pois, kun vähänkin liian isosta ateriasta akaa armoton närästys. Toisaalta ruoka alkaa tökkimään monesti jo ennen sitä. Olin jo aiemmin päättänyt, että jouluna aion nauttia sen lasillisen viiniä ruuan kanssa. Ja näin tapahtui. Ei tainut sittenkään olla hyvä idea. Sinänsähän vaikka alkoholin nauttiminen on kiellettyä itse hoitoviikolla, niin pari lasillista viiniä, maljan tai vastaavan saa kyllä nauttia sen jälkeen. Joten aatonaattona ensimmäisten vieraiden kanssa nautin lasillisen punaviiniä. Ja aamulla olo oli kuten rankemmankin juhlan jälkeen. Ei hyvä. En uskonut, vaan aatona  kokeilin uudestaan; alkuruuan eli kalojen kanssa pieni tilkaa valkoviiniä ja pääruuan kanssa vastaava pieni tilkka punaviiniä. Vielä lisäksi muutama siemaus punaviiniä. Yhteensä ehkä noin 1,5 lasillista. Ja olotila oli kuten pienessä ja huonossa laskuhumalassa. Menin nukkumaan aikaisin. Opin läksyni. Minulle ei siis alkoholia ollenkaan hoitojen aikana.



Olen myös nyt luopunut kokonaan ajatuksesta, että urheilisin näiden syöpähoitojen aikana. Se ei vain onnistu minulta näillä oireilla. Kateellisena katselen ikkunasta ohi meneviä lenkkeilijöitä. Silti, jossain takaraivossa on edelleen se ajatus edes pienstä reippailusta. Reippailuun kyllä taitaa riittää koiran ulkoilutus. Rauhallisesti. Tosin, se reippailukin täytynee aloittaa venyttelystä. Huomaan nyt, kuinka tämä melkoinen makaaminen on jäykistänyt kaikki paikat. Tarttis tehdä jotain. Huomenna on aina hyvä päivä aloittaa. Ja aloitinkin. Koiran iltalenkillä. Oli sittenkin liian rankka kävely. Olo oli sen jälkeen täysin vetämätön ja jalat tuntuivat kuin olisi juossut pidemmänkin lenkin. SIispä vain hyvin kevyttä kävelyä ja sitä venyttelyä.





Muuten olotila on jotain odottavan ja harmistuneen välillä. Odottava kolmeen viimeiseen hoitoon ja niiden mahdollisesti tuomiin hoidon sivuoireisiin. Ja harmistunut siitä että oma toimintakyky on jokseenkin alhaisella tasolla. Välipäivinä aion tehdä jonkin suunnitelman tehtävistä töistä ja lopullisista kodin kunnostustöistä. Ja sitten vain ihmettelen, mitä niistä saan toteutettua ja mitä en.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti