Ihmettelyn kautta geenitutkimukseen
Kyllähän sitä tässä matkan varrella on tullut muutaman
kerran mieleen, että mitä onkaan tullut tehtyä, että syöpä iski?
Tänä päivänä syöpään sairastuu Suomessa 30 000 ihmistä
vuosittain useimmin elintapojen tai ikääntymisen seurauksena (Tiede 11/2014). Yhden
arvion mukaan joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään. Ennusteen mukaan
syöpätapaukset tulevat lisääntymään ja arvion mukaan yli 80 vuotta täyttäneistä
henkilöistä melkoinen joukko tulee sairastamaan jonkin syövän. Lohdutonta vai
lohdullista? Lohdutonta luonnollisesti se sairastamisen määrä ja siitä tulevat
muut sivu- ja haittavaikutukset. Pistää pohtimaan, miksi elämä pidentyy, kun
fysiikan kesto ei oikein tunnu kulkeva hommassa mukana. Lohdullista ehkä siksi,
että siitä tuleekin ihan tavallista sairastamista, mitä osataan koko ajan
hoitaa ja parantaa paremmin. En siis ole yksin.
Mutta edelleen; miksi minä juuri nyt? Olen aina ajatellut,
että en kuulu edes riskiryhmään. Rintasyöpään vaikuttaviksi tekijöiksi on
mainittu elintavat;tupakointi, liiallinen alkoholin käyttö, ylipaino, liikunnan
vähyys ja liian vähäinen yöuni. Ehkäisevänä tekijänä pidetään imetystä. No, jos
noita alkaa tarkastella todella kriittisesti, niin eihän tässä voi kun todeta,
että paremminkin olisi voinut elää. Mutta niin käy aina, on kyse sitten mista
asiasta tahansa, jos oikein suurennuslasilla katsotaan. Mutta jos suhtautuisi
tavallisen neutraalisti, voi vain todeta, että aika tavallista ja tylsää elämää
tässä vietetään.
En käytä alkoholia mitenkään erityisesti. Omasta mielestäni
tavallisesti. Pari lasillista viikossa lauantaisin. Satunnaista käyttöä, jos
käydään ulkona syömässä, mikä on siis todellakin satunnaista käyttöä. Niin
harvoin sellaista nykyään tapahtuu. Enkä enää ole edes entisissä toimistohomissa,
jossa oli päässyt keski-ikää lähestyvän naisen perusjuhliin; firman kesäjuhlat
ja pikkujoulut. Juu, en saa tästä kohdasta rastia. Tosin, onko sillä
vaikutusta, minkälaisen opiskelijaelämän olen viettänyt? Silloinhan se hieman
meni juhlimisen puolelle ja olen sitä mieltä, että minä olen kyllä oman osani
saanut tämän mailman vappumaljoista. Siitä huolimatta en oikein usko, että tuo
yksi elämänvaihe olisi ollut se ratkaiseva tekijä. Vaikka opinnot
venyivätkin, niin ei se kovin
juhlimiskausi kovin montaa vuotta kestänyt.
Liikunta. Ainahan sitä voisi liikkua enmmän ja tehokkaammin
ja hyödyntää arkiliikuntaa. Mutta oikeastaan tämän liikunnan suhteen olen ihan
tyytyväinen. Olen liikkunut tavalla tai toisella aina. Toki on kausia, että
liikunta on ollut vähäisempää, mutta ei se täysin olematonta ole ollut. Ja tämä
päti myös niihin opiskelijavuosiin. Silloin pelasin aktiivisesti liitokiekkoa.
Myöhemmin liikunta on enemmän painottunut juoksuun, oheisliikuntana hieman
salia, jonkin verran pilatesta ja joogaa. Ja jos on lähes kymmenen vuoden ajan
juossut maratonin vuodessa, niin todellakin annan itselleni puhtaat paperit
tämän osalta.
Elintapojen osalta olen muutenkin melko sisäsiisti. En
tupakoi, sitä en ole koskaan tehnytkään, ja muuten elän aika normaalisti. Teen
aika paljon kotiruokaa, mutta toki harrastetaan myös välillä noutoruokaa ja
joskus eineksiä. Salaatteja yritän tunkea pöytään joskus paremmalla ja joskus
huonommalla menestyksellä. Kalaa syödään, toki voisi varmaan syödä enemmänkin.
No, tästä ehkä sitten tänä päivänä saa pienen miinuksen; syömme kotona aika
paljon punaista lihaa. Mutta ei kyllä mitenkän ylenmääräisesti, joten en ehkä
huomioikaan sitä. Kanaa käytetään kuitenkin paljon enemmän. Sipsejä ja muita
vastaavia meillä on ehkä kaksi kertaa vuodessa. Pullaa ja keksejä, jos tulee
vieraita. Ja satunnaisesti merkkipäivinä, ei silloinkaan aina. Sokeria varmaan
tulee hieman yli virallisen ravintosuosituksen, mutta voisin kyllä sanoa, että
on myös päiviä, jolloin pystytään suosituksissa tai jopa alle. Joistain
jugurteistahan ja maustetuista rahkoistahan se helposti tulee. Tosin itse
käytän kreikkalaista / turkkilaista tms. sellaista jugurttia. Vaaleata leipää
kotiin tulee, mutta itse käytän ruis- tai kauraleipää. Minulla on lievä
ylipaino, mutta kun miettii tuota liikuntapuolta ja kilpirauhasen
vajaatoimintaa, tuomitsen itseni senkin osalta terveeksi. Ja sitä paitsi,
sitähän lääkärit hokivat minulle monta vuotta. “Sä olet niin terve, ei tässä
mitään ole”. Perulaboratoriotestien ja verikokeiden mukaan niin olenkin. Vähän
nyt vain muuten mättää tässä…
Helsingin Sanomissa 30.11.2014 oli parikin juttua, jossa
syöpä ja siihen liittyvät tekijät tulivat esille. Ensinnäkin Elämä-osion
“Marraskuun pimeydestä on paljon hyötyä” todetaan, että “pimeydellä on merkitystä
myös syövän hoidossa. Korkeiden yöllisten melatoniinitasojen on havaittu
hillitsevän syöpäkasvainten kasvua.” Lisäksi maininta tutkimuksesta, jonka
mukaan pienikin yöllinen valo häiritsi melatoniinin tuotantoa ja sai rintasyöpäsoluista
vastustuskykyisiä tutkitulle tamoksifeeni-lääkeaineelle. Itse tutkimusta ei
artikkelissa sen enempää tarkasteltu, joten tutkimuksen tieteellisyyden tarkistus
jääköön jokaisen omalle vastuulle. Mutta kyllähän tuo korostaa jälleen sitä
paljon mainostettua hyvää ja riittävää yöunta. Ja sen osalta meni kyllä kyllä
aika pitkä elämänjakso, että en tehnyt parasta mahdollista suoritusta. Pitkät
työpäivät ja paljon työtä yhdistettynä pienten lasten perheeseen johtivat
töiden tekemiseen myös kotona illalla ja kaikki oli pois monen vuoden ajan - yöunista. Rintasyöpää suojaavista
tekijöistä pitäisi sitten varmaan mainita LapsiNo1 ja LapsiNo2, kumpikin
imetetty. Ei mitään pitkiä aikoja, mutta kuitenkin.
Saman lehden Tänään osiossa on artikkeli “Operaatio
eturauhanen” Movember apurahan saaneesta syöpätutkijasta Anssi Auvisesta. Auvinen on epidemiologian professori
Tampereen yliopistossa ja tutkimusprofessori Säteilyturvakeskukssessa. Hänen
mukaansa länsimainen elintaso kehittyvine teknologioineen ei ole altistanut
meitä syövälle. Tätähän monesti syytetään, kun tuntuu, että syöpä vain
lisäntyy. Sen sijaan hän toteaa syvän olevan elintasosairaus. Se, mitä ihminen syö ja juo, lisää tai
vähentää riskiä sairastua syöpään. Ja tutkija itse elää hyvien suositusten
mukaisesti; liikkuu, noudattaa ravintosuosituksia eikä polta.
Ei tässä nyt oikein jää mitään yksittäistä ja selvää tekijää,
mitä osoittaa ja mikä selittäisi, että miksi juuri minä sain rintasyövän alle
50 -vuotiaana. Voidaan ottaa muutama miinus (elintavat opiskeluaikana, liian
vähäiset yöunet monta vuotta, ehkä liikaa sokeria), mutta ovatko ne sitten
sellaisia, että ovat aiheuttaneet syövän kasvun. No, ovathan ne, jos se on
ollut minulla tullakseen. Kuka tietää, mikä määrä mitäkin tekijöitä vaaditaan
syövän puhkeamiseen? Ei kukaan. Moni muu saisi noista osa-alueista vielä
enemmän miinusta ja pysyy silti koko elämänsä ilman syöpää. Mutta niillä
pienilläkin jutuilla voi olla vaikutusta, jos on muuten alttius saada syöpää.
Ja tästä päästään siihen, että minulla saattaa olla
altistava geenitekijä. Minulla ei ole lähiperhepiirissä yhtään tapausta. Tai
näin luulin. Mutta enhän minä kaikkia sukulaisia tunne. Eikä asia nyt ole ehkä
sitten kuitenkaan sellainen, jota yleisesti pohdittaisiin perhepiirissä. Mutta
nyt kun sain diagnoosin, kuulin myös ohimennen todetun “Olet sitten kyllä
sukuun tullut”. Mitäh?? Isäni puolelta on peruja tuo kilpirauhasen
vajaatoiminta (löytyy siis isältä että siskolta) ja kuulemma isäni äidin, siis
mummoni, sisaruksilla ja siellä jossain on muutamiakin rintasyöpätapauksia. No
joo, ei todellakaan läheisiä sukulaisia sillä mummolla on 15 sisarusta.
Myönnetään, etteivät kuulu edes joulukorttilistalle. No joo, ei edes ajatella,
ei edes jouluna, kun ovat jo niin kaukaisia. Ei siis ihme, etti niiden
kuulumisista ja sairasteluista ole saatu aiemmin juttua aikaiseksi. Mutta tämän
johdosta minulle nyt tehdään geenitutkimus tuolla Meilahdessa. Se nyt on ihan
mielenkiintoista. Ja hyödyllistäkin omien lasteni kannalta. Onhan se hyvä
tietää, jos on geenit kohdillaan, niin tietää seurailla paremmin. Ja olisihan
se jotenkin kiva tietää ja lohdullista, että en ole itse mitenkään erityisen
tuhoisasti elänyt ja aiheuttanut sairastumista, vaan se nyt olisi sitten tullut
myös vähän niinkuin “annettuna”. Myönnetään. Tämä on kyllä laihan lohdutuksen
hakemista. Lääkärin mukaan meissä jokaisessa syntyy koko ajan syöpäsoluja ja
ihmisen kehon puolustusmekanismi toimii normaalisti ja tuhoaa ne. Sitten vain
joskus saattaa tulla syöpäsolu, jonka tunnistus menee mönkään tai syöpäsolu
onnistuu siis huijamaan tunnistusta ja siitä sitten lähtee. Syövästä oli muuten
hyvä arttikkeli Tiede –lehden numerossa 11/2014 “Syöpä kuriin uusin keinoin”.
Voi siis miettiä omia elintapojaan, niillä tuntuu olevan
vaikutusta. Vaikkakaan kaikki epäterveellisesti elävät eivät sairastu. Ja toisaalta
terveellisesti elävät saattavat sairastua. Ja vaikka olisikin altistava geeni,
niin sehän ei tarkoita, että kaikki kyseisen geenin omaavat sairastuvat. Ja
kaikilla sarastuneilla ei ole altistavaa geeniä. Joka tapauksessa; taitaa
kannattaa noudattaa suositusta tavallisista, terveellisistä elintavoista.
Tällä kertaa tämä arpa nyt vain sattui voittamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti