tiistai 28. huhtikuuta 2015

Paistaa se aurinko joskus tähänkin risukasaan

En vieläkään ole saanut itselleni sitä kunnollista kuntoiluohjelmaa. Sitä kyllä nyt tarvitaan. Muuten menee ihan leikiksi. Tosin sellaisen alustavan ajatuksen olen saanut itselleni ja sitä sitten jollain tavalla yrittänyt noudattaa. Mutta se on vain päässä ja yleensä silloin se ei ihan ole pitävä. Tuppaa lipsumaan käytännössä.

Väsynyt olen edelleen. Yllättävän väsynyt. Mutta kuitenkin päivä päivältä paremmassa kunnossa. Pääsiäisen tapaista yhtä superpäivää, jolloin jaksaa mitä vaan, ei ole tullut. Odoteltu on. Mutta olo on parantunut kuitenkin kokonaisvaltaisesti.  Olen mukana jälleen koiran aamulenkki vuoroissa. Väsyneenä, mutta jokseenkin iloisena. Aamut kevättä kohden erityisesti aurinkoisena päivänä ovat ihan parhaimmillaan.




Lisäksi huomaan, että jonkinlaista työskentelykapasiteetin lisäystä on tullut. Tässä muutaman päivänä olenkin haahuillut ympäri taloa ihmetellen, että mitä sitä tekisi. Kun onkin saanut tehtyä sen yhden suunnitellut asian ja virtaa olisi vielä johonkin muuhunkin. Ja ylipäätään asioita saa tehtyä hieman ripeämmin kuin aiemmin. Tosin, liian rankka tekeminen saa myös aikaan väsymyskohtauksen. Testattu ensin lattioiden vahauksella ja seuraavana päivänä parvekkeen pesulla. Kummassakin on vielä paikkailtavaa…

Liikkumisen kannalta en ole  edes kokenut olevani mitenkään loistokkaassa kunnossa. Ei ole ollut tarvetta siis lähteä kokeilemaan, mitä sitä nyt jaksaisi. Joten siis se päässä oleva alustava suunnitelma; kävelen ensiksi läpi kaikki mahdolliset juoksureitit sykemittarin kanssa. Sillä saan mitattua matkat ja saan itselleni uudet juoksureitit tulevaisuutta varten. Kun kerran ollaan muutettu. Eli tossut jalkaan ja Suunto Ambit töihin! Yhden kevyen hölköttelylenkin tein, ilman koiraa. Kevyt kolme kilometriä eikä tuntunut erityisen hyvältä. Ensimmäinen päätös: juoksen tuota kolmen kilometrin lenkkiä pari kertaa viikossa kunnes se ei tunnut enää ihan kauhealta tuskalta. Sen lisäksi kävelylenkki vähintään kolme kertaa viikossa. Kaksi kertaa viikossa, joko lenkin tai kävelyn jälkeen, kevyt lihaskuntojumppa. Lihaskuntojumppa minulla sisältää punneruksentapaisen ähellyksen, vatsaliikkeet ja selkäliikkeet sekä kunnon venyttely. Tuo venyttely tulee kyllä tapahtumaan useamminkin kuin vain jumpan jälkeen.

Toistaiseksi suunnitelma toteutunut melkein. Tehnyt pari hölköttelylenkkiä ja yhden lihaskuntojumpan. Kävelyt läpi yhden mahdollisen juoksureitin. Enkä tehnyt yhtään venyttelyä. Well done, Jaana! No ei todellakaan. Oletan, että tämä on hieman sama kuin siivouksen kanssa. Turha odottaa mahtavaa inspiraatiota homman suorittamiseen. Sellaista ei tule eli pitää vain tehdä.




Jossain määrin tuo väsymys arveluttaa. Epäilen sen kyllä olevan nyt kilpirauhasen tekosia. Näyttäisi siltä, että olen palannut tähän taisteluun sen saamiseksi tasapainoon. Niin pienestä se on kiinni. Ja toki vaikea arvioida näin vielä varsin vähän aikaa syöpähoitojen jälkeen, että mihin suuntaan asioita pitäisi muuttaa. Jotain on kuitenkin mennyt eteenpäin. Pystyn käyttämään piilolaseja. Silmät eivät enää kuivu samalla tavalla kuin ennen. Eli kyllä tässä oikeaan suuntaan ollaan menossa, vaikka hieman tuskaista välillä onkin.

Tämä pohtiminen on itse asiassa hyvä muistutus siitä, että hoidoista ei vielä ole kovinkaan kauaa. Viimeisestä sytostaatista reilu kaksi kuukautta ja  viimeisestä sädehoidosta puolitoista kuukautta. Etukäteen ajatellessani en odottanut tässä ajassa näkyvän vielä oikein mitään toipumista. Joten tarkemmin ajatellen pitänee ottaa järki käteen ja muuttaa sitä päässä olevaa suunnitelmaa liikunnasta. Taitaa ne kävelyt ja pari hölkötttelylenkkiä viikossa riittää. Jotain kertonee sekin, että sitä omaa alkuperäistä suunnitelmaa ei ole saanut millään pidettyä.

Tätä tämä nyt sitten on. Lepäämistä, nukkumista, vähän töitä, vähän liikuntaa ja taas lepäämistä ja nukkumista. Paino vielä siellä nukkumisella, mutta ehkä se jossain vaiheessa muuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti