lauantai 28. maaliskuuta 2015

Olisiko toipumista ilmassa?

Näinkö siinä sitten kävi? 




Kun on odottanut toipumista ja olon paranemista kuin kuuta nousevaa, niin on odottanut huomaavansa muutokset. Ja myös kuvitellut voivansa suunnitella kaikkea kivaa olon paranemisen mukaan. Mutta eihän sekään mennyt niin. Sitä vain sitten yhtenä päivänä huomasi, että voikin itse asiassa aika hyvin ja jaksaa hommailla kaikenlaista.

Kaikkihan sai alkunsa siitä, kiun heräsin melko ajoissa ja tarjouduin hoitamaan Koiran aamulenkin. Olo kun oli melko virkeä. Ja siinä sitten ulkona huomasin oloni niin virkeäksi, että laitoin juoksuksi. Minulle se oli juoksua, tapahtuman silminnäkijöille se oli ehkä jotain muuta. Ja jotta tarina ei kuulosta liian hyvältä, niin ei se aamulenkki ole kuin pari kilometriä. Ehkä ihan vähän reilut.  Mutta juoksin kuitenkin! Tosin kiitollisena jokaikisestä ruohonkorresta, jonka Koira päätti merkata ja jouduimme pysähtymään. Olo ei myöskään romahtanut tästä pienestä urheilusta, vaan oli hyvä koko päivän.

Koiran kanssa ulkona

Seuraavana päivänä heräsin taas aamusta, hieman aikaisemmin kuin viime aikoina on ollut tapana. Ja sain päivän aikana paljon asioita tehtyä ja hoidettua. Huonoja oloja oli selkeästi vähemmän. Kahden seuraavan päivän aikana aloitinkin hommailut tulevan piharemontin alkuvalmistelujen kanssa. Eli aloitimme LapsenNro1:n kanssa siirtämään vanhoja pihalaattoja. Lisäksi halusin niistä jonkin verran etupihalle, joten kanniskelin sitten laattoja portaita ylös talon läpi takapihalta etupihalle. Nyt alkoi kyllä paikat jäykistymään ja väsyttämään. Mutta väsymys oli sitä hyvän tuntuista, mikä tulee nornaalistikin fyysisestä rasituksesta. Toisena päivänä projekti jatkui Miehen kanssa.

Ja mitäs sitten tapahtui? Ei oikein mitään. Olin jäykkänä ja hieman kipeänä näistä yllättävistä fyysisistä rasittuksista, mutta se tuntui hyvältä. Väsymys kyllä tuli sitten kunnolla. Ja jonkin verran ne pahoinvoinnit lisääntyivät uudestaan väsymyksen kasvaessa. Ja sain takaisin kiinni aamurytmistä eli pystyin nukkumaan sikeästi vaikka Mies nousikin ja lähti ulkoiluttamaan Koiraa. Mutta sanoisin kyllä itse, että olin selkeästi paremmassa kunnossa.

Siirretyt kivet - ja kukkasipulit!

Kunnes…tuli totuuden paikka. Seuraavina päivinä hyvää oloa ei enää näkynyt eikä kuulunut. Otin sekä niissä huonovointi- että kuumotuskohtauksissa selvän loikan taakse. Väsymys on aivan mahdoton. Kaikki toimeliaisuus on hävinnyt. En pysty oikein keskittymään mihinkään ja tuskaa tuottaa saada tehtyä edes se yksi päivän juttu. Aloitekyky ei ole edes nolla. Se on jotain vahvasti pakkasen puolella.


En aio vaivata päätäni ihmettelemällä, että miten tähän on tulut. Tiedän pohtimattakin. Mutta on näköjään asioita, joita ei sitten opi millään. Kun olen tässä elänyt muutaman kuukauden hoidon rajujenkin sivuoireiden kanssa, niin järkevä logiikka olisi käskenyt aloittaa fyysisen rasituksen rauhallisesti. Selvää on myös ollut, että kunto on romahtanut totaalisesti ja silloin aloitetaan aina maltilla. Eikä riehuta vanhaan hyvään tapaan heti muutamia päiviä peräkkäin. Olen myös kuvitellut, että sitten kun aloitan liikunnan, pystyn tekemään sen melko järkevästi. En oikein usko siihen enää itsekään. Jollain tavalla pitää saada selkeä rytmi ja suunnitelma siihen mitä tekee. 

Se kävelyistä aloittaminen on hyvä, mutta mitä sen lisäksi? Ja miten ja milloin? Pitää tehdä suunnitelma, sillä muuten tämä lähtee ihan lapasesta ja väärään suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti