tiistai 24. helmikuuta 2015

Kuinka paljon mahtuu lääkkeitä pieneen ihmiseen?

Ei tämä nyt ihan tilastotieteen puolelle mene, mutta päätinpä kerätä ylös, kuinka paljon lääkkeitä olen saanut nautittua tämän hoidon aikana. Tai enemminkin, kuinka montaa eri lääkeainetta.

Ihan ensiksi voidaan laittaa jonoon särkylääkkeet, Burana 600 ja ParaTabs. Niitä tuli leikkauksen jälkeen. Vaikka molemmat nyt voidaankin katsoa “perussärkylääkkeiksi”, lisään ne mukaan tähän listaani. On kuitenkin sen verran tiivisti tullut nautittua tässä erityisesti viime syksyn aikana. Eikä sitä 600:ta saa peruslääkkeeksi ilman reseptiä. Kaksi.

Sitten alkoivat hoidot. Ensimmäinen hoitoaine oli se Tokedakseli. Sen yhteydessä piti nauttia sitä kortisonia Dexametasonia. Ja jotta ei ärsyttäisi vatsaa, niin Somac:ia. Viisi.

Tokedakseli aiheutti puolestaan rajun muutoksen vastuskyvyssä ja siitä seurasi ne kolme surullisen kuuluisaa extrakäyntiä Meilahdessa. Infektiohan alettiin aina hoitamaan suonen sisäisesti antibiooteilla; kahta eri laajakirjoista antibioottia. Lasken nämä antibiootit vain kerran kolmesta toteutuskerrasta huolimatta. Samaa ainetta tuli kuitenkin joka kerta. Siis seitsemän. Ensimmäisen sairaalahoitokerran aikana sain jo sairaalassa antibiootin huuliherpeksen hoitoon. kahdeksan. Lisäksi sain kotiin viemisiksi antibioottikuurin. Yhdeksän. Ja kun se neutrofiilien lasku otti niin koville, niin sain seuraavia hoitokertoja varten sen valkosoluja kasvattavan rokotteen, Neulastan. Kymmenen täynnä.

Toinen ekstrakäynti meni kevyesti mutta ei ilman erillistä kotilääkitystä. Jälleen antibioottien kanssa kotiin. Yksitoista. Ja sama touhu uudestaan kolmannen käyntikerran jälkeen. Kaksitoista. Lisänä oli sairaalassa saatu antibiootti siihen, että “keuhkoissa näkyi jotain tummaa”. Kolmetoista.Mielenkiintoista tässä on se, että kotiin annettu antibiootti on vaihtunut joka kerralla. 


Toinen hoitojakso käsitti ne kolme eri sytostaattiainetta; cyclofosfamidi,+epirubisiini ja fluorourasiili. Kuusitoista. Lisäksi pahoinvoinnin estämiseen Emend, Primperan ja Granisetron. Ja kun kaikki on tulleet käytetyksi ja nautituksi, niin yhdeksäntoista. Kortisonia myös, mutta sehän on jo laskettu mukaan. Ei oteta tuplana. Itse hoidon aikana tuli myös pahoinvoinnin estolääke. En koskaan tullut kysyneeksi, mikä lääkeaine siinä varsinaisesti oli eli en tiedä olisiko siitä yksi lääke listaan mukaan vai onko jo mainittu noissa, mitä tiedän. Eli lääkkeiden on joko 20 tai 21. Onko enää niin väliä.  Viimeisenä listaan tulee mahdollisen huuliherpeksen uusiutuessa kotihoidoksi määrätty antibiootti. Tämän jouduin ottamaan myös käyttöön eli 21 (tai 22).


Neljän kuukauden aikana siis  ainakin 21 eri lääkettä. Ei ihme, että välillä on joutunut kirjaamaan ylös, mitä pitää ottaa milloinkin, jotta kaikki tulee nautittua asianmukaisesti.


Sädehoito ei vaadi mitään läkitystä, mutta sittenhän alkaa se viiden vuoden hormonilääkitys. 22. Siihen liittyy myös kalkki ja d-vitamiini, mutta niitä kahta en nyt enää laske mukaan, vaikka reseptillä niitä määrättiinkin. Niitä käytttäisin muutenkin, ainakin D-vitamiinia, ilman mitään hoitojakaan. Eikä ne nyt oikeastaan millään lailla lääkkeiksi ole luettavissa. Summa summarum: 22 (tai 23) eri lääkettä. Jep, kyllä piisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti