keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Hoito 6 / 6

Se oli sitten siinä. Nyt voi vähitellen aloittaa riemuitsemisen. Ihan siis heti kun olo paranee. Nyt ei oikein jaksa. Odotusta noin kolme viikkoa eli se toipumisaika sytostaattihoidosta. Tosin yleiskunto on sen verran heikohko, että ehkä muutoksia alkaa konkreettisesti huomata kun laittaa päälle vielä toiset kolme viikkoa extraa. Kun ei enää lykätäkään uusia myrkkyjä kroppaan. Tämä oli vähän vama kuin elämä pienten lasten kanssa; tuntuu pitkältä kun  sitä aikaa elää ja vasta jälkikäteen voi todeta sen mennen todella nopeasti.

Viimeisen kerran näin lyhyt hiusmalli.
Kuva juuri ennen viimeistä hoitoa,
Hoitotapahtuma itsessäänhän oli jo rutiinia. Vai onko tullut tässä matkan varrella todettua, että mikään ei mene kuten on odottanut? Korjataan sen verran, että hoidon kulku on rutiinia. Ala-aulassa ilmoittautuminen, henkilöhisseillä neljänteen kerrokseen, moikkaa omahoitajaa ja käy vessassa. Sitten omahoitaja näyttää paikan. Joskus on vielä vapaata valita; istutko tuolissa vai oletko sängyssä. Nyt ei ollut enää valinnan varaa, oli tupa täynnä. Jotenka minulle jäi tuoli. Minkä olen kyllä valinnut aina, jos on ollut mahdollista eli otin paikkani tyytyväisenä. Tervehditään muita huoneessa olijoita ja  sitten tulee hoitaja laittamaan lääkkeet. Aluksi tulee kortisoni ja pahoinvoinnin estolääke. Sitten huuhtelu. Minkä jälkeen aloitetaan itse lääkeaineilla, kolme eri lääkettä. Lopuksi huuhtelu. Kesto hieman vajaa kaksi tuntia.

Tänään jouduin odottamaan omahoitajaa ja paikkaa hieman pidempään. Olin toki aikaisessa, mutta varatut ajat sallivat myös aikaisessa olon. Ei ole potilaita laitettu niin tiukalla aikataululla. Ja oli se minun paikka siellä vapaana koko ajan. Mutta oli hoitajalla niin sanotusti tilanne päällä. Yksi hoidossa, ilmeisesti ensimmäinen kerta, oleva potilas saikin aineista välittömän reaktion. Omahoitaja viipotti käytävllä, moikkasi hätäisesti ja huusi ohimennessään toiseen huoneeseen hoitajalle :”Reaktio”. Toinenkin hoitaja liikkui aika livakasti. Muistaen aiemman keskustelun, mitä omahoitaja kävi toisen hoitajan kanssa erilaisten kanyylien eduista reaktiotilanteessa. Antoi aihetta olettaa, että reaktiotilanteessa saa jotain ainetta suoraan suoneen. Lisäksi potilaalle annettiin lisähappea. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kun vihdoin pääsin paikalleni, tämä potilas oli jo ihan kunnossa. Heh, hieman harhaanjohtava sanonta kun istutaan sytostaattihoidoissa. Mutta muistaen edellisellä kerralla itsellä pahoinvoinnin alkamisen aika pian hoidon jälkeen, niin tulihan siinä vähän levoton olo.

Kaikkien lääkkeiden lisäksi sain myös sen “sivuliuoksen”, estämään käden kipeytymistä. Viime kerralla auttoi…kahden viikon ajan. Muutamia päiviä ennen tätä viimeistä hoitoa käsi kipeytyi. Tuntuu kuin verisuonta särkisi ja se särky leviäisi suonen ympäristöön. Käsivarsi oli kosketusarka. Lientyi vähän itse hoitopäivään. Katsotaan miten nyt käy, tosin en ole erityisen toiveikas. Kanyylin kohta on särkenyt kunnolla Meilahdesta lähtemisestä asti. Ja sekin särky tuntuu leviävän ympäristöön. Lisäksi käsivarsi on muutenkin kipeä, jo nyt. Ja tälläkin kertaa pahoinvointi alkoi hoitopäivänä. Tarkennettuna jo hoidon aikana. Sitä oloa omahoitaja kävi sitten tiedustelemassa säännölliseen tahtiin. Otetaan nyt nämä sivuoireet sitten koko rahan edestä  ihan loppuun asti. Mitään dramaattisempaa ei kuitenkaan tapahtunut ja olokin aina välillä laantui. Joten parin tunnin session jälkeen perinteiseen tapaan kahvion kautta kotia kohti. Ja olo on ollut kyllä hoidosta alkaen todella hutera ja varsin outo. Lisäksi väsyttää aivan hirveästi. Ajattelin sinnitellä edes yhdeksään, että yöunet pelastuisi.


Täysi setti cocktaileja.



Seura oli kyllä taas mukavaa. Onko se oikeasti niin, että kun elämässä on oikeasti jokin isompi möykky, niin suhtautuukin yleisesti ottaen kaikkeen melko positiivisesti? Yksi potilaista oli samaan aikaan myös viime kerralla. Hän, joka on käynyt hoidoissa useamman vuoden. Syöpä on levinnyt ja yleensä hänenlaisissa tapauksissa annetaan elinaikaa kuukausissa. Nyt on mennyt jo kuusi vuotta ja nykyinen lääkitys näytää toimivan! Siinä kun juteltiin, niin jostain syystä kaikki asiat tuolla Meilahdessa tuntuvat hirveän luonnolliselta. Terveisiä taas äidinkielenopettajalle sanaparin valinnasta. Vakavatkaan asiat eivät ole erityisen traagisia. Ne vain ovat.

Omahoitajaa on ollut kyllä kiittäminen. On ollut tietävä ja on ollut aikaa jutella. Ihan asiaakin, vaikka joskus lipsahtelikin aivan tavallisten ja yleisten jutusteluaiheiden puolelle. Minulle vakuuttavinta on ollut kuitenkin asioista ja käytännöstä tietäminen. Ja se, että joihinkin kysymksiin on sanonut suoraan myös, ettei tiedä tai lähde edes arvailemaan. Siitäkö johtunee, että mikään annettu fakta ei ole koskaan sitten tuntunut tai edes ollut millään tasolla epämääräistä.


Nyt sitten kohti parempaa oloa ja sädehoitoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti